Wczytuję dane...

Masło Shea i jego bogate właściwości

Masło Shea i jego bogate właściwości

Popularność naturalnych kosmetyków na rynku drogeryjnym rośnie z każdym dniem. Niczym ludzie w dawnych czasach, tak i my, na nowo odkrywamy niezwykłe właściwości wielu składników, którymi hojnie obdarza nas przyroda. Plusem zrezygnowania ze sztucznie perfumowanych środków higieny, na rzecz tych wykonanych na bazie naturalnych surowców, jest nie tylko cena, lecz także szerokie właściwości hipoalergiczne. Jednym z takich magicznych składników jest masło Shea, którego działanie jest niesłychanie szerokie i zbawienne dla naszej skóry i zdrowia.

Co to jest?

Masło Shea to surowiec, który uzyskuje się z rośliny o nazwie Masłosz Parka, a konkretnie z jej nasion. Pozyskany z tego afrykańskiego drzewa olej, w postaci bryłek przypominający masło, wystarczy ogrzać w dłoniach, by nadać mu miękkości i dowolnie formować. Naturalnym środowiskiem, w którym występuje Masłosz jest obszar sawanny w pasie od Etiopii po Senegal. Może osiągać wysokość w okolicach 15 m, a owocując raz na rok (owoce wielkością przypominają brzoskwinie tyle, że są żółtozielone lub żółte) może dożyć nawet 300 lat.

Ludność afrykańska zwykła stosować tłuszcz z wygotowanych nasion (masło Shea) jako produkt jadalny, na bazie którego przygotowuje się odpowiednik masła kakaowego czy też margaryny. Innym zastosowaniem, jakie dla tego surowca znalazła ludność afrykańska, to wykorzystanie go w formie leku oraz, co ważne dla nas, jako produkt higieny osobistej. Europejczycy znają je od XVIII wieku, kiedy to szkocki botanik-podróżnik przywiózł je na nasz kontynent – od jego nazwiska, Park, wzięła się oczywiście nazwa tej rośliny. Już wtedy importowano tenże surowiec na użytek branży kosmetycznej (mydła), choć nie tylko (świece) i jak wiemy trend ten utrzymuje się do dziś.

Podstawowe właściwości kosmetyczne

Współczesna wiedza na temat właściwości masła Shea jest bardzo bogata. Okazuje się, że ten afrykański surowiec to istne panaceum na dręczące nas problemy skórne, który dodatkowo zapewnia doskonałą ochronę. Do podstawowych korzyści z jego stosowania na użytek środków higieny i pielęgnacji skóry należą:
- właściwości odmładzające, które determinuje obecność witaminy A i E,
- świetna ochrona przed wolnymi rodnikami, niską temperaturą czy też wiatrem,
- w żadnym stopniu nie prowadzi do zmian skórnych, a wręcz odwrotnie – posiada znakomite właściwości łagodzące,
- doskonale nadaje się do pielęgnacji włosów,
- nadaje się zarówno dla kobiet w ciąży, jak i do pielęgnacji skóry niemowląt i małych dzieci.

To nie koniec magii

Swoją coraz większą popularność na naszym rynku, masło Shea zawdzięcza także wielu innym właściwościom. Okazuje się, że jest to remedium na o wiele więcej rzeczy niż można by przypuszczać, sugerując się samym tylko jego wyglądem. Poza wyżej wymienionymi korzyściami podstawowymi z jego stosowania możemy liczyć także na:
- poprawę regeneracji naszej skóry,
- zbawienne oddziaływanie na elastyczność cery,
- dobre filtrowanie zgubnych właściwości promieni słonecznych,
- pomoc w redukcji zmarszczek,
- właściwości odprężające dla zmęczonych mięśni, dzięki obecności witaminy F,
- złagodzenie objawów reumatyzmu,
- nawilżenie skóry poprawiające jej właściwości i zapobiegające przykrym w skutkach spękaniom jej powierzchni,
- odpowiednie natłuszczenie, jednak bez pozostawiania jego nadmiaru, który w całości wnika w skórę, tym samym utrzymując się znacznie dłużej,
- uniwersalne zastosowanie zarówno latem jak i zimą.

Popularność

Produktów, które w swoim składzie mają masło Shea jest wiele. Branża kosmetyczna posiada bardzo szeroki asortyment, który zamiera dodatek tego surowca. Najczęściej spotyka się je w składzie:
- produktów do masażu,
- wszelkiego typu balsamów,
- produktach do włosów,
- mydłach,
- pomadkach,
- kremach i maściach.