Wczytuję dane...

Składniki kosmetyków, które można zjeść

Składniki kosmetyków, które można zjeść

Nie od dziś wiadomo, że naturalne składniki mają wiele właściwości, zbawiennych dla naszego zdrowia. Używając ich, samoistnie poprawiamy swój nastrój, a to za sprawa aromatów, które wydzielają. Nasza skóra pachnie nimi jeszcze długo po tym, jak je nałożymy, a podczas stosowania odczuwamy wielką chęć spróbowania, jak smakują. Cieszą zwłaszcza zimą, gdy niektóre zapachy owocowe są jedynie naszym marzeniem, a na ich skosztowanie musimy poczekać na cieplejsze, np. wiosenne, dni. Poniżej kilka przykładów naturalnych składników, które często stosuje się w branży kosmetycznej.

Wanilia

To coś dla amatorów słodyczy i takichże aromatów. Producenci kosmetyków oraz perfum stosują ją najczęściej, jako składnik relaksujący i odprężający. Wanilia ma również właściwości poprawiające nastrój tym, którzy lubią jej zapach. Na tym jednak nie koniec jej magii. Bogata w witaminę E, świetnie sprawdza się jako środek pielęgnujący skórę – oczyszcza, hydratyzuje i zmiękcza naskórek. Ma także właściwości regeneracyjne, zapobiega spękaniu oraz spowalnia oznaki upływu czasu dla naszej skóry. Stosując wanilię wyglądamy zdrowiej i szczęśliwiej i tak też się czujemy.

Cynamon

Zaliczany do grona afrodyzjaków, cynamon skutecznie pobudza nasze ciało i wprawia nas w dobry nastrój. Kora cynamonowca, w której znajdziemy takie składniki jak:
- olejek cynamonowy,
- kwas cynamonowy,
- garbniki,
- aldehyd,
jest świetnym składnikiem ujędrniającym cerę.

Ponadto nie ma chyba bardziej naturalnej substancji, która by w tak przyjemny sposób rozgrzewała nasze ciało. To dzięki temu, producenci kosmetyków bardzo często umieszczają go w składzie preparatów zapobiegających cellulitowi oraz wyszczuplających. Ciepło cynamonu przydaje się także w zimie, kiedy stopy i dłonie marzną bardzo szybko, a stosowanie go koi wszystkie następstwa niskich temperatur. Mogą go używać również osoby dotknięte trądzikiem, gdyż posiada on bardzo dobre właściwości antybakteryjne. Cynamon to także świetny składnik chroniący naszą skórę przez promieniami słonecznymi oraz zapobiegający przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek.

Cytrusy

Do grona najczęściej stosowanych cytrusów w branży kosmetycznej należą cytryna, pomarańcza i grejpfrut. Zawarte w nich składniki są zbawienne dla całego ciała, a w szczególności dla naszych włosów i skóry twarzy. Najbardziej aktywnym składnikiem cytrusów jest witamina C, która posiada wiele wspaniałych właściwości dla naszej cery, jak np. rozjaśnia, wzmaga wytwarzanie kolagenu, chroni oraz odżywia naczynia krwionośne i likwiduje wolne rodniki. Wypełniają zmarszczki, ujędrniają i przywracają skórze młody wygląd. W ich składzie znajdują się również witaminy A i B, a także potas, miedź, garbniki itd., które potęgują ich skuteczne działanie na rzecz naszej skóry. Wielu producentów perfum wykorzystuje ich aromaty do tworzenia swoich kompozycji zapachowych, ze względu na ich orzeźwiającą woń.

Migdały

Branża kosmetyczna upodobała sobie zastosowanie produktu otrzymanego z tłoczenia migdałów, czyli olejku migdałowego. W jego skład wchodzą:
- witamina A, B i E,
- proteiny,
- sole mineralne,
- kwas oleinowy,
- kwas linolowy.

Do podstawowych właściwości olejku migdałowego zalicza się:
- zmiękczanie skóry,
- właściwości ujędrniające i odżywcze,
- zdolności regeneracyjne skóry zniszczonej oraz wysuszonej, a także włosów,
- utrzymanie odpowiedniego poziomu nawilżenia naskórka,
- właściwości peelingujące (z gorzkich migdałów).

Czekolada

Pisaliśmy już o niej w poprzednim poście, jednak grzechem by było tu o niej nie wspomnieć. Po więcej informacji odsyłamy tutaj, a w ramach ogólnych informacji na temat właściwości czekolady, należało by podać kilka podstawowych korzyści dla naszego zdrowia. Czekolada bowiem świetnie nawilża i uzdrawia skórę, zapobiega jej starzeniu oraz chroni ją przed wolnymi rodnikami. Poza tym oczyszcza, wygładza i relaksuje.